Statystyki

  • Odwiedziło nas: 2435482
  • Do końca roku: 49 dni
  • Do wakacji: 226 dni

W krainie chleba, czyli "Dzień Chleba" w naszej grupie

"Mało nas, mało nas
do pieczenia chleba.
Tylka nam, tylko nam
ciebie tu potrzeba."

 

W czwartek (16 października) w naszej grupie obchodziliśmy „Dzień Chleba” – wyjątkowe zajęcia, podczas których dzieci miały okazję poznać bliżej tajemnicę powstawania tego niezwykłego wypieku, który codziennie gości na naszych stołach.

Na początku zajęć przedszkolaki wysłuchały opowiadania o tym, jak z małego ziarenka zboża powstaje chleb, a następnie wspólnie ułożyły historyjkę obrazkową, przedstawiającą kolejne etapy jego produkcji – od pracy rolnika, przez młynarza, aż po piekarza. Dzieci dowiedziały się również, że chleb to symbol pracy ludzkich rąk i szacunku do natury, dlatego warto go zawsze doceniać i nie marnować. Podczas rozmowy poznaliśmy różne rodzaje pieczywa – od chrupiących bułeczek i rogalików po pachnące bochenki chleba żytniego, razowego czy orkiszowego. Dzieci z ogromnym zainteresowaniem oglądały przykłady różnego pieczywa i porównywały ich kształty oraz kolory. Następnie zdradzony został nam tajemny przepis na pyszny, domowy chlebek, który postanowiliśmy wspólnie upiec! Każde dziecko miało swoje zadanie – przedszkolaki dodawały kolejno składniki do maszyny do wypieku chleba, pilnie obserwując proporcje i kolejność czynności. Wspólnie sprawdzaliśmy, jak działa urządzenie i jak z prostych składników powstaje coś tak niezwykłego. Po chwili w całej sali zaczął unosić się cudowny zapach świeżego chleba… Dzieci z ciekawością obserwowały, jak ciasto rośnie, a następnie wypieka się na złoty kolor. Gdy chlebek ostygł, nadszedł długo wyczekiwany moment degustacji. Każdy z radością spróbował naszego wspólnego wypieku – chlebek okazał się przepyszny! Naszym małym piekarzom smakował tak bardzo, że poprosili o przygotowanie kolejnego bochenka – dlatego następnego dnia świeży, pachnący chleb został podany na śniadanie.

To był pachnący, radosny i bardzo wartościowy dzień, który połączył naukę z praktycznym działaniem. Dzieci nie tylko dowiedziały się, jak powstaje chleb, ale również doświadczyły, jak wiele pracy i serca potrzeba, by powstał ten codzienny, a jednak wyjątkowy produkt.